Het gebeurt aan de lopende band: een bedrijfspand komt leeg te staan na een faillissement en blijft onbeheerd achter. In de productiehal zijn lege dozen en een kapotte heftruck achtergebleven als sedimenten van een ooit bloeiende onderneming.
Niets van waarde lijkt zo’n pand nog te bevatten; vandaar ook dat zulk onroerend goed vaak zo’n treurig lot is beschoren.
Maar daar denken sommige mensen heel anders over. ‘s Nachts, wanneer een verhullende donkerte over het bedrijventerrein is neergedaald, rijden ze onopgemerkt het terrein op en richten de failliete boedel grote schade aan.
Francois Eller verbaast zich al niet eens meer over de bizarre dingen die hij aantreft. Vele jaren al ziet hij als vastgoedbeheerder van BVA Services hoe creatief criminelen opereren voor een kleine opbrengst. “Laatst nog waren we bij een pand waar het complete transformatorhuis op het terrein was opengebroken. Daar halen ze die spoelen met koper uit. Binnen waren alle stroomkabels eruit gesloopt.”
Resultaat? “Tonnen schade en een opbrengst voor de dieven van een paar duizend euro”, zegt Eller. “Koper levert maar ongeveer vier euro de kilo op.”
Het is maar één van de bizarre verhalen die Eller en zijn collega Tjeerd van der Zee (Director Operations bij BVA Auctions) vertellen over hun werk. “We hebben ook wel eens een ecstacylab aangetroffen in een oude boerderij. Criminelen laten alles achter, alle chemicaliën. Zo’n terrein moet worden afgezet zodat bewoners er niet in kunnen. Met een afvalverwerker maken we dan een plan van aanpak voor verwijdering van chemicaliën.”
Of die keer dat de messing kranen waren weggehaald, en het water van de bovenste verdieping vrijelijk stroomde – wekenlang. Van de Zee: “De plafonds waren naar beneden gevallen. Het interesseert ze niets.”
Veel liever dan schade aantreffen, zijn Eller en Van der Zee eerder betrokken na faillissement om na leegstand snel een beheerplan op te stellen. “Dan kunnen we inbraak voorkomen met camera’s of manuele beveiliging als dat nodig is. Je moet er bovenop zitten.”
Dit is waarin BVA Services gespecialiseerd is: onroerend goed beheren zodat curatoren en banken zich geen zorgen hoeven te maken over de boedel. Je geeft ons de sleutel en wij regelen alles c.q. totale ontzorging. Daarbij gaat het niet alleen om inbraakpreventie maar ook om de waarde van een pand in stand te houden.
“Als de verkoop via een reguliere makelaar niet lukt”, zegt Eller, “moet er onderhoud gedaan worden. Denk aan het maaien van het gras of het verhelpen van lekkage. Toen we laatst een bouwmankement zagen aan het dak kostte dat tachtigduizend euro om te laten maken. In overleg met de bank hebben we een voordeliger alternatief besproken, namelijk regelmatiger het dak schoonmaken. Het pand is uiteindelijk alsnog via een veiling verkocht.”
Als een productiebedrijf failliet gaat is het belangrijk dat productie doorgaat met het oog op een doorstart. Maar soms dreigen nutsvoorzieningen afgesloten te worden. “Dan zorgen we ervoor dat de elektra geleverd blijft, zodat de productie op gang blijft”.
BVA Services is ontstaan na de kredietcrisis, toen een golf van faillissementen over Nederland ging. Steeds vaker kwam de vraag om toezicht op panden, waarna een heel scala aan dienstverlening ontstond: van beveiliging tot verzekering, vaak in samenwerking met gespecialiseerde partners.
Dat er ondanks de grote schade die leegstand kan veroorzaken, nog steeds panden onbeheerd blijven, verbaast de mannen van BVA. “Uit onwetendheid of geldgebrek gebeurt er soms niets.”
Voor meer informatie: Francois Eller (BVA Auctions), 06 – 46162899.